Blog

Každá pračka má knoflík, který vám ušetří třetinu za elektřinu

56views

Je to opravdu nezbytný doplněk do každé domácnosti, který šetří čas a energii. Jak se ukazuje, může také přispět ke snížení částky na vašich účtech. Stačí si jen správně vybrat program. Který režim praní je nejúspornější? Zvolte si vždy tenhle a rychle si všimnete, kolik peněz vám zůstane v peněžence.

Jelikož ceny elektřiny a vody rostou, Slováci hledají způsoby, jak ušetřit. A ty mají často na dosah ruky. Vždyť stačí chvilka pozornosti při každodenních domácích pracích a částka na vašich účtech se rychle sníží. Vyplatí se zaměřit zejména na pračku.

Jak úsporně perete v pračce? Vyzkoušejte tyto tipy

Úsporné praní je plánované praní. Někdy je však obtížné nasbírat do pračky plnou náplň, což je obvykle první krok k šetření. Na nižší účty se však vyplatí myslet už od okamžiku koupě zařízení. Vždyť pračka spotřebuje přibližně 10 % celkových nákladů na elektrickou energii v našich domácnostech – čím je však energeticky úspornější, tím méně elektřiny spotřebuje.

Vyplatí se také prát při co nejnižší teplotě. Snížením teploty praní o 20 stupňů C se spotřeba elektrické energie sníží až o třetinu, zatímco pračka nastavená na 90 stupňů C spotřebuje dvakrát více energie než pračka nastavená na 60 stupňů C. Pokud je vaše oblečení silně znečištěné, budete jej muset prát současně. Při praní silně znečištěného oblečení je dobré nejprve ošetřit skvrny, abyste později mohli snížit teplotu. To je ovšem jen začátek.

Který režim praní je nejúspornější? Rychle si všimnete rozdíl

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, nejpokročilejší programy nejsou vždy jediným receptem pro úsporné a efektivní praní. Právě naopak.

Programy, které využívají vysoké teploty a vysoký počet otáček, sice účinně odstraňují nečistoty, ale jsou energeticky nejnáročnější. Praní ručníků nebo ložního prádla při vysokých teplotách, ačkoli je nezbytné pro udržení jejich čistoty, proto výrazně zvyšuje účet za elektřinu.

Režim ECO se zdá být nejúspornější, protože podle výrobců spotřebuje o 38 % méně vody a přibližně o 33 % méně energie než oblíbený program pro bavlnu. V čem spočívá jeho tajemství? Není to jen nižší teplota praní, ale také delší doba cyklu – což znamená, že čistí efektivněji a zároveň spotřebuje méně zdrojů.

Odborníci doporučují při hledání úspor zvolit i teplotu praní 30 °C pro oblečení a 60 °C pro ložní prádlo. A rozdíl se má rychle projevit na vašich účtech.

Leave a Response