Blog

Vypálený trávník po vlně veder? Tohle ho znovu zazelená.

33views

Vybledlá hnědá místo svěží zelené: týdny veder a nedostatek vody často vedou k tomu, že trávník v létě shoří. Dobrou zprávou však je, že vypálené plochy nemusí nutně znamenat konec zeleně. Poradíme vám, jak vrátit trávníku jeho bývalou slávu.

Rychlá náprava pro váš trávník – zeleň z postřikovače
Skvělý, dobře udržovaný trávník na vaší zahradě je symbolem statusu v každém malém městě. Vlny veder však mohou tuto práci pořádně zhatit.

Každý, kdo si zoufá nad „žloutnoucím“ trávníkem, se může uchýlit k opatření, které pochází ze Spojených států. A sice: postříkat trávník zelenou barvou.

Vypálené trávníky nejsou vždy ztracené

Další možností je však pravděpodobně udržitelnější varianta, i když bude vyžadovat trochu více času a trpělivosti. Obvykle do září budou vedra postupně slábnout a očekává se více deště. To pak bude optimální doba pro to, abyste svůj trávník dostali zpět do formy. Nejdříve byste měli zkontrolovat, jak moc je váš trávník poškozený – ideálně pomocí kontroly kořenů.

Postup je následující: pomocí rýče vyřízněte malý kousek trávníku a zkontrolujte kořeny. Pokud jsou odumřelé, nezbývá než trávník znovu osít. Pokud jsou však kořeny stále neporušené, je pro váš trávník naděje.

Vertikutace a dosévání: udržitelné řešení pro vypálené trávníky

Přesto má smysl malý trávník znovu osít. Je však lepší častěji čekat na déšť – nemusíte tak neustále zalévat.

Trávník by se měl před dosetím také lehce vertikutovat. Dejte pozor, abyste skarifikaci neprovedli příliš, jinak by se půda mohla při příštím dešti rozbahnit.

Jak krátce by se měl trávník sekat?

Když trávník znovu vyraší a začne kvést, je lepší ho nesekat příliš krátce. Krátké trávníky zadržují méně vody, a proto je třeba je častěji zalévat.

Výhodou delších trávníků, zejména v polovině léta, je, že vydrží bez vody o několik dní déle. Tímto způsobem můžete chránit těžce ušetřenou zeleň před vyschnutím a opětovným zaléváním v následujícím létě.

Je lepší zalévat trávník méně často a déle než často a krátce:

zde se dozvíte, jak správně zalévat trávník
Obecně platí, že trávník by se neměl zalévat příliš často – lepší je zalévat méně často, ale intenzivněji. „Je zcela nesprávné zalévat trávník každý den malým množstvím vody,“ říká Harald Nonn, předseda Německé společnosti pro péči o trávníky.

Malým množstvím vody lze zvlhčit pouze několik horních centimetrů zahradního povrchu. Kořeny proto v krátké době migrují z hloubky do vody,“ vysvětluje Nonn. To následně znamená, že rostliny jsou na sucho ještě citlivější, než kdyby jejich kořeny byly v hlubší vodě. Místo toho je lepší vodu dávat relativně zřídka, ale zato dostatečně.

Pokud se budete řídit těmito tipy, určitě se budete dlouho těšit ze zeleně na své zahradě.

 

 

 

Leave a Response