Blog

Tato rostlina se vyskytuje v okolních lesích. Má mimořádně chutné a zdravé plody.

39views

Americká třešeň je druh, který byl do Evropy dovezen z Ameriky v roce 1623 (původně jako okrasný strom). V následujících letech se postupně rozšířila po celém kontinentu a ozdobila další zahrady.

Silný rozvoj rostliny se datuje do přelomu 20. a 21. století, kdy měla třešeň ptačí v Evropě vytvářet husté plantáže (v Severní Americe třešeň ptačí dorůstá značných rozměrů, až 30 m výšky a obvodu kmene 1,5 m). Ukázalo se, že v evropských podmínkách má třešeň křovinatý vzhled a jako silně invazní druh představuje velkou hrozbu pro původní lesotvorné druhy.

V České republice se vyskytuje téměř všude. Jedním z důvodů jejího úspěchu je na jedné straně intenzivní zavádění do lesů lesníky ve 20. století a na druhé straně nepřítomnost patogenů omezujících její životaschopnost a rozmnožování tak, jak se vyskytuje ve svém přirozeném areálu. Protože způsobuje významné a negativní změny v lesních ekosystémech Evropy, je v mnoha zemích kontrolován. Ve svém přirozeném areálu v Severní Americe je tato dřevina ceněna v lesnictví pro své cenné dřevo. Produkuje také jedlé plody a používá se jako léčivá a okrasná rostlina.

Shrňme si to – na starém kontinentu americká třešeň nesplnila očekávání, která se do ní vkládala jako do suroviny pro nábytkářský průmysl, ale díky svým dužnatým a velmi chutným plodům našla uznání v našich domácnostech v podobě džemů, šťáv a vyrábějí se z ní tinktury. Má léčivé vlastnosti, ale pamatujte, že listy a výhonky jsou jedovaté.

V současné době jsme svědky silného dozrávání plodů a díky příznivým meteorologickým podmínkám (slunečné dny) mají plody mimořádně příjemnou chuť.

Leave a Response