Blog

Jsou součástí českých domů. V žádném případě se nedotýkejte

49views

Zelený brouk je hmyz, který se vyskytuje po celé České republice. Nejčastěji se vyskytuje v parcích a zahradách, ale stále častěji se objevuje i v našich domácnostech. Nechytejte ho holýma rukama, protože při ohrožení vydává velmi nepříjemný zápach.

Chrobák zelený je rozšířen v Evropě a Asii. Najdeme ho v lesích, parcích, na usedlostech i na balkonech a terasách, kde se živí rostlinami. Dává přednost vlhkým a zastíněným místům.

Kde se brouk zelený vyskytuje?

Tento druh, známý také pod názvem Palomena prasina, je brouk dlouhý asi 1,5 cm. Jeho oválné, mírně zploštělé tělo je intenzivně zeleně zbarvené a pomáhá se maskovat na pozadí listů. Zajímavé je, že zelený brouk mění barvu v závislosti na ročním období – na podzim se jeho krovky zbarvují do hněda, což z něj dělá mistra maskování.

Dokonale splývá s okolní zelení stromů a keřů, takže je obtížné ho spatřit. Díky této schopnosti se může živit ovocem, jako jsou maliny, třešně a borůvky. Vůně je nežere celé, ale vysává z nich šťávu, čímž zhoršuje jejich chuť.

Zelený brouk se živí především rostlinnou šťávou, která může způsobit škody na úrodě. Jeho hlavní potravu však tvoří planě rostoucí rostliny, což minimalizuje způsobené škody. Je také přirozeným nepřítelem některých škůdců, jako jsou mšice a housenky, což z něj činí spojence zahrádkářů.

V žádném případě se ho nedotýkejte!

Kromě barvy je významná i první část jeho názvu – „odorek“. V případě ohrožení vypouští látku s intenzivně nepříjemným zápachem, která má útočníky odradit. V běžném životě je však tento hmyz bez zápachu. Je však třeba mít na paměti, že jeho štiplavý zápach může vyvolat alergickou reakci.

Tato štěnice má schopnost vycítit hrozbu na vzdálenost několika metrů a její pach přetrvává i po smrti. Zajímavost: Štěnice zelená je také mistrem komunikace. S ostatními jedinci svého druhu se dokáže dorozumívat pomocí vibrací přenášených listy. Tyto „rozhovory“ mohou sloužit jako varování před soupeři nebo pozvání k páření a mohou probíhat ve velkých skupinách.

Je třeba si uvědomit, že brouk zelený může létat a náhodně skončit v našem domě. V takovém případě je lepší mu pomoci odletět ven, aby se vyhnul nepříjemnému zápachu. Neměli byste se ho dotýkat, protože jeho zápach se na vás může přenést.

 

Leave a Response