Každý sní o šťastném životě a chce se všemožně vyhnout případným neštěstím. Bohužel podle pověr může neštěstí některé věci skutečně přitahovat. Zřejmě tak působí i krásná rostlina zvolená jako dekorace bytu nebo kanceláře. Mluvíme o rostlině hoya, která patří do čeledi šalvějovitých a vyznačuje se půvabnými hvězdicovitými květy. Co stojí za to o ní vědět a jak může ovlivnit váš osud?

Hoja je rostlina z čeledi hořcovitých, která se vyskytuje v jihovýchodní Asii. Lze ji však snadno pěstovat doma a mnoho lidí ji chce mít, protože je krásná. Oblíbené jsou zejména růžové a krásné.

Jejich charakteristickým znakem jsou malé hvězdicovité květy. Bohužel i přes svou nespornou okrasnou hodnotu by tuto rostlinu neměli doma pěstovat pověrčiví lidé. Proč?

Hoja – krásná rostlina, která přináší smůlu

Hoja je velmi výrazná rostlina, je těžké si ji splést s jinou. Má kožovité, tmavě zelené listy a mimořádně krásné květy, které připomínají hvězdy a jsou seskupeny do převislých deštníků. Mohou být bílé, růžové nebo tmavě fialové. Vypadají, jako by byly z vosku, proto se hoya často nazývá voskovka. To je však nesprávné označení – voskovka je zcela jiný druh rostliny.

Hoya se poměrně často vyskytuje v domácnostech, kancelářích a školách, protože vypadá působivě a není náročná na pěstování. Drobné chyby v péči by jí neměly uškodit. Má ovšem své preference – nemá ráda přesazování a špatně snáší přemokření. Ale ne každý ji chce mít doma – říká se, že přináší smůlu.

Hoja – zaručená smůla ve financích

Finanční problémy nedávají mnoha lidem spát. Podle některých pověr mohou určité věci, rostliny nebo chování přitahovat smůlu – a to i ve finančních záležitostech. Chůze (jakkoli krásná) má prý negativní vliv na materiální sféru domácnosti. Čím hojněji kvete, tím vážnější jsou finanční problémy. Čím více květů na rostlině, tím méně peněz v peněžence jejího majitele. Proto, aby se riziko nezvyšovalo, se mnoho lidí vzdává jejího pěstování. Kdo ví, třeba má někdo už dlouho smůlu jen proto, že ji pěstuje doma?

Ti, kteří pověrčiví nejsou, na druhou stranu upozorňují, že při poškození výhonků nebo jiných částí rostliny se z ní uvolňuje šťáva obsahující jedovaté látky. Ta může dráždit pokožku a při náhodném požití představuje hrozbu pro zvířata i člověka. Pokud se rozhodnete ji mít doma, měli byste ji uchovávat mimo dosah dětí a zvířat. Při stříhání rostliny nezapomeňte používat rukavice.

Je dobré vědět, že smůla není jen doménou gójů. Podle pověr přinášejí smůlu i jiné rostliny. Patří mezi ně břečťan, monstera, kaktusy a vřes.

Související články:

Věřilo se, že tato květina přináší domu smůlu. Pověrčiví lidé by se před ní měli mít na pozoru

Těchto věcí se okamžitě zbavte. Přináší to smůlu