Blog

Zakáže nám EU starší pračky a budeme si muset koupit drahé? Toto se chystá

34views

Po úspěšné kampani na automobilovém trhu se ochránci životního prostředí nyní zaměřují na další segmenty lidské činnosti. A samozřejmě zjišťují, že je toho mnoho, co by se dalo zlepšit. Bohužel doba jim hraje do karet, a tak je každý požadavek vyslechnut a brzy zapracován do různých předpisů, kterými se lidé musí řídit.

Situace se zhoršuje

Smiřte se s tím, že i vaše spotřebiče, které běžně používáte doma, budou nyní pod drobnohledem. Jedním z nich je pračka, bez které si moderní člověk neumí představit normální fungování. Ukazuje se však, že dnešní pračky jsou zdrojem velkého problému.

Nebo spíše ne samotné pračky, ale to, k čemu se používají. To je samozřejmě praní, které odstraňuje mikroplasty z mnoha materiálů. Ty se dnes pomalu stávají nepřítelem číslo jedna, což je do značné míry opodstatněné, protože je rychle přibývá a nikdo nechce, aby se ve velkém množství dostali do jeho těla a zůstali tam.

Bohužel právě praní některých materiálů vede ke vzniku obrovského množství mikroplastů. Našlo se však řešení, které je nyní třeba prosadit. Například Francie bude od roku 2025 vyžadovat, aby každá pračka měla zabudovaný speciální filtr, který dokáže mikroplasty zachytit.

Jak to bude vypadat

EU není v tomto úsilí osamocená a na úrovni EU se již připravuje směrnice. Bude se řídit standardním postupem, na který jsme si zvykli v minulosti. Nejprve se zakáže prodej starých praček nebo bude vyžadován filtr. Potom nastane přechodné období, kdy se bude očekávat, že mnozí lidé si pračky vymění sami.

Nakonec se zakáže používání starých praček, ze kterých se do odpadních vod uvolňují mikroplasty. Stejným způsobem, jako byly například zakázány kotle emisní třídy 1 a 2. Lidé tak budou v podstatě nuceni pořídit si novou pračku.

Na druhé straně tento vývoj dává docela dobrý smysl, neboť mikroplasty jsou skutečně skutečným problémem. Již nyní lze pračku dovybavit filtrem a investice představuje jen několik tisíc korun.

Leave a Response