Blog

Slimáci utečou. Trik zkušeného zahradníka zachrání sazenice

38views

Boj se škůdci, kteří ohrožují naši zahradu, je obtížný úkol. Obzvláště nepříjemní jsou slimáci a mravenci, kteří nejenže poškozují úrodu, ale také nám ztěžují radost z krásy naší zahrady. Naštěstí existují jednoduché, ale účinné metody, které nám umožní se těchto nezvaných hostů zbavit. Jednou z nich je použití kávové sedliny, která, jak se ukazuje, neslouží jen k přípravě ranního nápoje.

Mnozí z nás se pravidelně potýkají s problémem slimáků a mravenců, kteří obývají naše zeleninové zahrádky. Tito nezvaní hosté mohou napáchat mnoho škod a poškodit naše rostliny a úrodu. Naštěstí existují účinné metody, které nám umožňují tyto škůdce zahnat, aniž bychom museli používat chemikálie škodlivé pro životní prostředí. Rád bych se s vámi podělil o několik osvědčených metod, které mi pomohly zbavit se těchto škůdců a udržet zeleninovou zahradu ve skvělé kondici.

Kávová sedlina není jen aromatická mletá zrna, ze kterých se připravuje lahodný nápoj. Jsou také přírodním repelentem, který účinně odpuzuje slimáky a mravence. Jejich intenzivní vůně působí na tyto škůdce jako odstrašující prostředek a odrazuje je od přiblížení se k našim rostlinám. Tento trik mi prozradila moje babička.

Jak připravit a použít kávovou sedlinu na zahradě?

Kávová sedlina je jednoduchý, účinný a ekologický způsob, jak se zbavit slimáků a mravenců z naší zahrady. Stačí je posypat kolem našich rostlin a můžeme se těšit z krásné a zdravé zahrady bez škůdců.

  1. Sklízení kávové sedliny: Po vypití kávy seberte kávovou sedlinu a usušte ji. Můžete je rozprostřít na noviny nebo papírovou utěrku na teplém a vzdušném místě.
  2. Sedlinu rozprostřete: Když je sediment suchý, rozsypte ho kolem rostlin v zeleninové zahradě. Soustřeďte se na místa, kde jsou slimáci a mravenci nejaktivnější.
  3. Pravidelná aplikace: Pro zachování účinnosti postup pravidelně opakujte, zejména po dešti, který může půdu smýt.

Zvýšení účinnosti – směs půdy s boraxem

Pro další zvýšení účinnosti kávové sedliny při odpuzování slimáků a mravenců ji lze smíchat s boraxem. Borax je přírodní chemická sloučenina, která má na tyto škůdce toxický účinek.

Postup přípravy směsi kávové sedliny a boraxu:

  1. Přísady smíchejte: Smíchejte kávovou sedlinu a borax ve stejném poměru.
  2. Použití směsi: Směs rozprostřete kolem rostlin stejným způsobem, jako byste použili samotnou kávovou sedlinu.

Další výhody používání kávové sedliny

  • Hnojivo: Kávová sedlina je bohatá na dusík, draslík a další živiny, které prospívají růstu rostlin.
  • Zlepšení struktury půdy: Kávová sedlina zlepšuje strukturu půdy a zvyšuje její propustnost pro vodu a vzduch.
  • Ekologické řešení: Kávová sedlina je přírodní a ekologický prostředek na ochranu rostlin.

Kávová sedlina je jednoduchý, levný a účinný způsob ochrany rostlin před slimáky a mravenci. Použitím tohoto přírodního repelentu se můžete těšit z krásné a zdravé zahrady bez nutnosti použití škodlivých chemických látek.

Leave a Response