Blog

Když sníte tohle, komáři vás přestanou štípat a hmyz na vás nepůjde

37views

Komáři jsou skutečnou nepříjemností. Narušují náš klid a zanechávají za sebou bolestivé puchýře. Jak se můžeme účinně chránit před jejich štípnutím? Kromě mnoha chemických prostředků mohou pomoci i potravinové výrobky. Jedná se o přirozené a jednoduché řešení.

Intenzivní vůně odpuzuje komáry. Proto se vyplatí mít po ruce ocet, cibuli, rajčatové listy, olej z vilínu, pelyněk nebo medvědí česnek. Bohužel samotná přítomnost těchto produktů na stole nezaručuje úplnou ochranu. Jedním z účinných způsobů je konzumace výrobků, jejichž vůně vyzařovaná skrz pokožku komáry odradí.

Jaké vůně přitahují komáry?

Stojí za zmínku, že někteří lidé jsou k štípnutí komárem náchylnější. Tento hmyz přitahují lidé po intenzivním cvičení, neboť cítí vůni kyseliny mléčné, která se vytváří během fyzické aktivity. Kromě toho komáři přitahuje také oxid uhličitý, který lidé vydechují.

Komáři upřednostňují vlhká a teplá místa, mezi něž patří mokré louky, bažiny a naše těla v horkém počasí nebo když se potíme. Předpokládá se také, že světlé oblečení může pomoci vyhnout se uštknutí, protože komáři upřednostňují tmavší barvy. Náš přirozený pach také působí jako návnada pro tento hmyz, proto jsou některé repelenty založeny na maskování našeho pachu nebo na zavádění vůní, které jsou pro komáry nepříjemné.

Máta, rozmarýn a kočičí máta jsou vůně, které účinně odpuzují komáry, proto se vyplatí mít je v zahradě nebo na parapetu. Někdy to ovšem nestačí. Doporučeným způsobem, jak se vyhnout bolestivým kousnutím, je konzumace specifických potravin.

Co funguje proti komárům? Vyzkoušejte častěji tyto výrobky

Ve snaze snížit počet kousnutí je dobré vyhýbat se pití piva a jiných alkoholických nápojů v exteriéru. Podle studie provedené v Burkině Faso nás konzumace piva činí pro komáry atraktivnějšími. Alkohol rozšiřuje cévy přímo pod kůží a způsobuje, že do nich proudí teplá krev zevnitř těla. Komáři tak mají lepší přístup k potravě.

Proti komárům je účinný i česnek. Konzumací 1-2 stroužků česneku (např. ve formě omáčky nebo pesta) se pak uvolňuje zápach odpuzující komáry. Podobný účinek má i citrónový olej, který je často složkou svíček proti komárům. Pití citronády nebo používání citronu jako koření také vydává zápach, který je pro komáry nepříjemný.

Teorie tvrdící, že vitamin B1 (thiamin) odpuzuje komáry, byly vyvráceny studií v časopise Journal of the American Mosquito Control Association. Užívání výrobků s thiaminem nemá vliv na počet štípnutíačkoli nedostatek tohoto vitamínu nás může dělat atraktivnějšími pro hmyz. Při avitaminóze se oslabuje přirozená ochrana kůže před štípnutím.

Leave a Response